FAQ
Veelgestelde vragen
-
Welke locaties nemen deel?
We hebben opnieuw twee hoofdlocaties: Scheveningen in Nederland en Blankenberge in België. Op deze hoofdlocaties zijn er naast de opruimactie ook tal van andere activiteiten voor groot en klein, altijd met een knipoog naar de zee.
Daarnaast kan je nog op heel wat andere locaties langs de Belgische en Nederlandse kust je opruimpakket afhalen. Een overzicht van alle locaties is terug te vinden op deze pagina.
Na het opruimen kan je op elke locatie je verzamelde afval laten wegen en weggooien.
-
Waar vind ik het programma van de hoofdlocaties?
De opruimactie van Eneco Clean Beach Cup op zondag 26 maart loopt van 13u tot en met 18u. Ook de activiteiten en acties die we organiseren op de hoofdlocaties vinden plaats tussen die uren.
Je kan het programma en speciale acties volgen via onze Instagram of Facebook pagina, we posten regelmatig updates. Ingeschreven op onze nieuwbrief? Dan ontvang je kort voor de strandschoonmaak een mooi overzicht in je mailbox.
-
Hoe bereik ik vlot de hoofdlocaties?
Hoofdlocatie Scheveningen – Surf’s Cool
Surfclub Surf’s Cool heeft zijn uitvalbasis aan de Pier in Scheveningen. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid in de buurt van de Pier, maar probeer uiteraard zo veel mogelijk te carpoolen. Of nog beter: kom met het openbaar vervoer. De Pier is vlot te bereiken met trein, tram en/of bus.
- Je komt met het openbaar vervoer:
Vanuit station Den Haag Centraal reis je verder met tramlijn 9 tot aan halte Kurhaus. Vanuit station Laan van NOI stap je op buslijn 23 en stap je af aan de halte Kurhaus. Vanaf halte Kurhaus is het 5 minuten stappen tot aan De Pier.
- Je komt toch met de auto:
Vanuit Amsterdam (via A4), Rotterdam (via A13) en Utrecht (via A12) rijd je tot aan knooppunt Clausplein A12 richting Voorburg. Rijd door tot aan einde A12. Hier rechtsaf de Benoordenhoutseweg op en na 800 meter bij de stoplichten de eerste links de Van Alkemadelaan in. Deze laan gaat over in de Zwolsestraat. Om te parkeren sla je bij de stoplichten bij het TINQ pompstation rechtsaf en rijd je Parking Strand in, gelegen in de Zwolsestraat. Dan rijd je ondergronds best zo ver mogelijk door om zo dicht mogelijk bij De Pier te parkeren. Daar kan je de trap of de lift naar boven nemen. Je loopt ongeveer 5 – 10 minuten tot aan De Pier.
Hoofdlocatie Blankenberge – O’Neill Beachclub
De hoofdlocatie in België is dit jaar Blankenberge. Onze uitvalsbasis is de O’Neill Beachclub. Met het openbaar vervoer stap je af aan de halte Blankenberge Pier of de halte Sealife. Beide liggen zo’n 50 meter van O’Neill Beachclub. Op 100 meter van de club is een ruime parking.
- Je komt met het openbaar vervoer:
Vanuit Blankenberge Station neem je de kusttram en stap je af aan de halte Blankenberge Pier. Je kan ook te voet van Blankenberge Station tot aan O’Neill Beachclub, dit is ongeveer 15 minuten stappen.
- Je komt met de auto:
Je neemt de E40 autosnelweg richting Oostende en neemt afrit 8 (Brugge/Zeebrugge). Vervolgens kom je via de N31 (richting Blankenberge) en N371 naar Blankenberge. Bij het parkeren in Blankenberge moet je goed uitkijken want heel veel straten zijn blauwe zone, daar mag je dus maar een beperkte tijd staan en moet je jouw parkeerschijf leggen. Je kan betalend parkeren in Parking Indigo, dan wandel je nog 15 minuten tot aan O’Neill Beachclub.
Via dit plan zie je eenvoudig waar je wel en niet op straat mag parkeren in Blankenberge en de prijs per zone. (Gebruik de '+'-knop rechtsonder om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.)
-
Moet ik zelf opruimmateriaal meebrengen?
Op alle deelnemende locaties zijn opruimpakketten voorzien. We maken een verdeling van het materiaal op basis van de inschrijvingen per locatie, schrijf je dus zeker in.
Zo’n opruimpakket bevat een grijper, handschoenen en een emmertje of vuilniszak. Als je zelf opruimmateriaal hebt, mag je dat uiteraard ook gebruiken, opruimpakketten zijn namelijk maar beschikbaar zolang de voorraad strekt. We vragen om de grijpertjes en emmers na het opruimen terug te brengen. Zo kunnen wij ze hergebruiken op volgende Eneco Clean Beach Cup-acties. Kan je het hesje gebruiken? Houd dit dan gerust, hiermee benadruk je nog eens jouw engagement.
-
Mag ik mijn hond(en) meebrengen naar de Eneco Clean Beach Cup?
We zouden graag volmondig “JA!” zeggen, maar dat mogen we helaas niet. Op elke locatie gelden de regels van de respectievelijke gemeente. Dit zijn de regels voor de hoofdlocaties:
- O’Neill Beachclub Blankenberge, BE
Op het strand van Blankenberge zijn honden enkel toegelaten aan de leiband. Je trouwe viervoeter mag dus mee wandelen, zolang je hem of haar aan de leiband houdt.
- Surf’s Cool Scheveningen, NL
Op grote delen van het strand van Scheveningen mogen honden loslopen. Lees wel het infobord dat bij de strandingang staat met specifieke info. Sommige stranden zijn strenger afhankelijk van de periode of drukte.
Ga je niet naar één van deze twee hoofdlocaties? Zowel in België als in Nederland gelden op elk strand specifieke regels. Check dus best op voorhand of je vriend – al dan niet aan de leiband – mee mag.
-
Hoe ruim ik juist en veilig het strand op?
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet opruimen. Plastic en verpakkingen horen uiteraard niet thuis op het strand en ruim je dus zo veel mogelijk op. We vinden steeds meer gebruikte mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen terug op het strand. Pak die zeker niét op zonder grijpertje of handschoenen en gebruik indien mogelijk een aparte zak of emmer om die items in te verzamelen. Zo kunnen ze correct verwerkt worden. Gebruik dus steeds je grijper of handschoenen tijdens het opruimen, zo ben je altijd veilig.
-
Wat gebeurt er met het verzamelde afval?
Voor de verwerking van het verzamelde afval heeft Eneco Clean Beach Cup al jarenlang een fantastische partner: Renewi. Zij zien er op toe dat het afval maximaal gerecycleerd wordt en dat zoveel mogelijk materiaal een tweede leven krijgt.
Renewi voert na de grote strandschoonmaak alle afvalcontainers naar hun site. Daar vindt meteen een eerste sortering plaats. De afvalstromen worden vervolgens verder verwerkt tot secundaire grondstof voor nieuwe producten of worden ingezet voor andere nuttige toepassingen. De materialen uit het verzamelde afval blijven op die manier in de kringloop. Zo is er minder nood aan nieuwe grondstoffen, een cruciale stap richting een circulaire economie.
-
Waarom gebruiken we tijdens Eneco Clean Beach Cup ook plastic zakken?
We gebruiken plastic zakken om praktische redenen, maar deze zakken zijn steeds gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Renewi recycleert de gebruikte plastic zakken en maakt er nieuwe van.
Om het aantal gebruikte plastic zakken toch te beperken, roepen we op om de zakken goed te vullen voor je ze in een afvalcontainer dropt. Probeer dus tijdens het opruimen halfvolle zakken over te gieten tot één volle zak.
Op verschillende locaties zijn ook Eneco Clean Beach Cup emmertjes verkrijgbaar. Ook deze typische rode emmertjes zijn trouwens van gerecycleerd plastic gemaakt!
-
Wat kan ik toch doen als ik niet aan de Eneco Clean Beach Cup kan deelnemen op 26 maart?
Je geraakt niet op de Eneco Clean Beach Cup dit jaar? Jammer, we hadden je er graag bij gehad!
Maar je kan ook op elk moment in jouw eigen omgeving aan de slag: je komt er ongetwijfeld ook meer zwerfvuil tegen dan je lief is. Download de WePlog-app: deze toont je eenvoudig op welke plekken er nog werk aan de winkel is. Je kan er ook lid worden van de Eneco Clean Beach Cup Community, zo sta je er nooit alleen voor. De app biedt daarenboven een leuke bonus: voor elke 150 minuten die jij – of de community gezamenlijk – schoonmaakt, plant WePlog een boom! Dus, aarzel niet en engageer je lokaal, wanneer het jou best uitkomt.