Microplastics en plasticsoep, waarom de Eneco Clean Beach Cup nog steeds elk jaar nodig is
MICROPLASTICS EN PLASTICSOEP, WAAROM DE ENECO CLEAN BEACH CUP NOG STEEDS ELK JAAR NODIG IS
In het jaar 2021 werd ruim 390 miljoen ton plastic geproduceerd, dat is 390.000.000.000.000 kilogram! Maar liefst 40% procent – of 156.000.000.000 kg – daarvan wordt binnen de maand al weggegooid. Je kan je wel voorstellen dat de natuur hier geen weg mee kan, zeker als je weet dat plastic niet vergaat. Het plastic breekt af in minuscule deeltjes, micro- en nanoplastics, die overal weten binnen te dringen. Een ramp voor natuur, mens en dier!
Jaarlijks voeren rivieren en kanalen 5 tot 13 miljoen ton afval naar de zeeën en oceanen. Door de zeestromingen verzamelt al dat afval zich, zo’n ophoping wordt een plasticsoep genoemd. De grootste, in het noordelijk deel van de Grote Oceaan, bevat zo’n 1.990 miljard stukjes plastic. Van kleine microplastics tot stukken van meer dan 20 cm groot, het drijft er allemaal rond.
Een duidelijk signaal sturen is de boodschap. Want met zulke grote hoeveelheden is er een systematische verandering nodig vanuit overheden en grootvervuilers. Terugschroeven van de plasticproductie is één, maar ook meer en blijvend inzetten op recyclage en vooral een complete verbanning van single-use-plastics zijn noodzakelijk als we een blijvend verschil willen maken.
Het blijft cruciaal om ook zelf je steentje bij te dragen. Want vele kleine beetjes brengen grote verandering teweeg. Door single-use plastics, cosmetica- en verzorgingsproducten met microplastics en fast-fashion te vermijden ben je al een heel eind op weg. Zo is ook het strand schoonmaken belangrijk om te tonen dat we al het plastic afval beu zijn en dat we collectief onze mindset moeten aanpassen willen we op lange termijn dit probleem opgelost krijgen.
bron: Plastic Soup Foundation